Datum

8 december 2018 14:00

Accommodatie

Onbekend

RINSUMAGEAST – Code rood voor het vlaggenschip van VCR. Het eerste elftal gaat als rode lantaarndrager de winterstop in. Toch een klein lichtje in de duisternis. Sfeervol zo met de feestdagen voor de deur. V en V ’68 ging op sportpark De Vonder na negentig minuten met de zege aan de haal: 1-2. In vergelijking met wedstrijden tegen Birdaard en Rottevalle was het spel dit keer niet goed en de nederlaag terecht. Zeven puntjes uit elf wedstrijden, daar werd vooraf geen rekening mee gehouden.

De consul. Een benaming uit de oude Romeinse tijd en gekozen door het volk. Tegenwoordig een mythische verschijning op de velden van het amateurvoetbal. Hij kan je maken of breken. Wie is zo’n man en wat drijft hem om dit te doen? De consul is er wel, maar ook weer niet. In de herfst- en winterperiode maakt hij overuren. Een loodzware taak op een matchday. Lef en ballen zijn nodig om de beslissing te nemen. Krijgt hij alle hoon over zich heen of krijgt hij alle lof? Zaterdag kreeg hij alle lof door de wedstrijd VCR – V en V door te laten gaan nadat het hondeweer het speeldveld het aangetast. Voor de equipe van Boersma de laatste kans voor de winterstop om drie punten te pakken en met een redelijk gevoel de winter in te gaan. Tegen de hogergeplaatste elftallen krijgt VCR de bloemen, nooit de punten. Tegen het tevens laaggeplaatste en altijd nietige V en V moeten dan logischerwijs wél de punten worden gepakt.

Nadat het degradatiespook was verdwenen richting het tweede elftal van FC Birdaard, viel tijdens de warming-up op dat VCR solidair was richting de in het landelijke nieuwes bekende demonstranten. Tijdens het positiespel werden gele hesjes gedragen. Of was dit een staking? Nee, waarom zou dat moeten? Het speelveld lag er verder spik en span bij. De consul had zijn werk gedaan. Het was tijd voor een andere Romeinse term voor Boersma: veni, vidi, vici. Ik kwam, ik zag en ik overwon. Dat zat er na zo’n kwartiertje spelen niet echt naar uit. Het nusje toeschouwers op de Reinder Boskma tribune zagen Wijmenga namens V en V na een kwartier een strafschop benutten. Een domper tegen zo’n concurrent. Gelukkig blijft Wielinga zijn kop een wapen voorin. Een paar luttele minuten na de tegentreffer kopte hij de gelijkmaker al tegen de touwen. V en V heeft een ander wapen in de naam van goalgetter Wijmenga, een spits met de kwaliteiten die VCR mist. Wijmenga schoot kort na de goal van Wielinga de bezoekers opnieuw op voorsprong met een harde knal in de korte hoek. Zo, dat waren een paar boeiende minuten.

In het eerste bedrijf van de wedstrijd was het anders zo verzorgde veldspel van VCR niet opgewassen tegen het opportunistische V en V. De oranjehemden kwamen amper in de buurt van het vijandelijke doel en de bezoekers lieten zelfs nog een aantal kansen op de 1-3 onbenut. In het begin van de tweede helft sloeg de vlam in de pan. Een speler van V en V botvierde zijn frustratie op Jitse Hoekstra en dat betekende douchen. Later bleek dat dit niet zijn eerste rode kaart te zijn dit seizoen en hij was net terug van een schorsing. Zou hij met Kerst ook veel kaarten ontvangen? Goed, een kleine meevaller zo en nog genoeg minuten de achterstand goed te maken. Dat slaagde helaas niet. VCR zette wel aan en kreeg een paar grote kansen. Zo kopte Wielinga in de tweede helft niet raak en Houtstra werkte de bal van wel héél dichtbij over. V en V wist de overwinning met tien man over de streep te trekken. Boersma kwam, zag, maar overwon niet.

Zeven punten. Een pizza heeft normaliter meer punten. Goed spel tegen hooggeplaatste elftallen Birdaard, Franeker en Rottevalle maar na negentig minuten sta je daar dan met legen handen. Te veel gekregen tegen Harkema Opeinde en benadeeld tegen Oostergo. Zaterdag wist V en V het verzorgde voetbal van VCR aan banden te leggen en verloor VCR terecht van de fysieke bezoekers. Het ontbeerde De Geastmers aan de fysieke kracht om mee te kunnen met het spel van V en V. Toch hadden Boersma en consorten wél drie punten in de zak. Van de dartpijlen welteverstaan. Het jaarlijkse darttoernooi stond weer op het programma en daarin bleek dat de pijlen van Koolstra scherper waren dan hemzelf in de wedstrijd. Met een laatste plek dus de winterstop in. Geen rekening mee gehouden, wel gebeurd. Gelukkig is er altijd nog een tweede seizoenshelft.